lördag 26 januari 2008

Bevara äktenskapet?

Jag initierade (efter 2 månader) en äktenskapsdebatt på Facebooks EFS-grupp. Jag avsåg närmast att samtala om opinionsmötet mot enkönade äktenskap i S:ta Clara kyrka förra veckan, men det visade sej att vi nog i EFS behöver "Bevara äktenskapet" i en betydligt mer närliggande mening.

Flera EFS-pastorer visar sej nämligen hävda att sambopar i någon mening redan är gifta - åtminstone enligt bibelns definition, om än inte enligt svensk lag. Men vi kan väl inte som kyrka uppmana folk som redan är bibliskt gifta att gifta sej? Det är väl i så fall statens uppgift att begära kompletterande upplysningar/ritualer (om nu sådana krävs). Eller juridiska och ekonomiska rådgivares uppgift (ifall ytterligare ritualer är ekonomiskt förmånliga). Som kyrka kan vi ju då bara bekräfta att dessa juridiskt ogifta personer redan är gifta (vilket de själva kanske blir aningen förvånade att få veta).

Och det är tydligen det som har hänt och det vi gör. EFS-företrädare har på många håll slutat uppmana ungdomar att gifta sej. Vilket - som så mycket annat - tydligen anses innebära skuldbeläggning, lagiskhet o.s.v. Det är tydligen något snille som har upptäckt att inga speciella ceremonier för äktenskaps ingående anges i bibeln - ungefär som Rydberg upptäckte att det aldrig står "Jesus är Gud" eller Waldenström upptäckte att det aldrig står "Jesus har tagit vårt straff på sej" - och som därefter börjat lura i ungdomar att det går lika bra och är lika välsignat att börja en sexuell relation, leva SOM man och hustru, utan att först, eller ens omedelbart efteråt, offentligt FÖRKLARA varandra för man och hustru. Tidigare överdrivna fördömanden och snokerier har nu alltså ersatts av en ren låt gå-attityd (själva vigseln, borgerlig eller kyrklig, kan man både ha och mista).

Inte undra på då att samboparen blivit allt fler i våra sammanhang (enligt uppgift särskilt i norr)! Ungdomar uppmuntras alltså indirekt att starta en förbindelse som i sin inledning inte går att skilja från lösa förbindelser och som av överheten inte räknas ens som samboskap förrän efter ca ett halvår, och där överheten inte primärt utgår ifrån att mannen är fadern till eventuella barn! Och man påstår att detta ändå är ett helt, fullbordat äktenskap, i alla fall - kanske rent av i synnerhet? - i biblisk mening! Till detta vill jag bara rekommendera Torkel Lindahls undervisning, även om den tyvärr i vissa delar snart kan bli obsolet genom ett riksdagsbeslut som gör även äktenskapet könsneutralt.

Inga kommentarer: