måndag 19 maj 2008

Ulf Ekman undervisar om Nåden och lagen

Påskvänner!

Den också i EFS-sammanhang välkände - eller ökände - uppsalapastorn Ulf Ekman har på sin blogg lagt ut texten om Nåden och lagen. Det blev en hel liten predikan. Väl värd att läsas och begrundas, oavsett om man håller med om allt eller inte.

Ja, det är faktiskt högintressant att se hur "den nye" Ulf Ekman - eller ska vi säga den gamle Svenska kyrkan/Credo-prästen? - undervisar om detta grundläggande ämne. Bl.a. med goda ord om själavårdstraditionen från 1600- och 1700-talet med dess blick för "nådens ordning"!

Läs gärna själv! Vad tycker du? Har vi som "betonar nåden starkt" anledning att känna oss träffade av varningen för slöhet och världslighet? Eller att känna oss glada över att Ulf Ekman liksom vi och den lutherska bekännelsen vill lyfta fram också "lagens tredje bruk"?

Eller ska vi ställa oss helt avvisande eftersom Ekman är "framgångsteolog" och texten innehåller några lite underliga inslag (hur skulle t.ex. varje ord i Bibeln "i princip" kunna uppfattas som både lag och evangelium?).

Ja, vad tycker du? Kommentera gärna!

Därför skynden
att ur synden
uppstå och ur fängslet gå!
Ja, oss glädom
och nedträdom
den oss förr lad´ oket på!
Låt på stunden
från avgrunden,
köpte bröder, oss uppstå!

(Johan Kahl, 24 år, påskpsalm ur herrnhutiska Sions Sånger)

Inga kommentarer: