tisdag 17 februari 2009

Sandahl viger som vanligt

Påskvänner!

Den som länge saknat en gnutta humor på denna blogg kan förvisso ha en poäng. Humor är inte fel, och den som bara tar skoj på skoj och allvar på allvar har förstått bäggedera dåligt sa Piet Hein. (Samtidigt har alldeles för många viktiga och allvarliga saker skojats bort, och alltför många oviktiga saker tagits på för stort allvar - det anser jag helt gravallvarligt).

När nu det hög- och gammalkyrkliga vigselupproret tycks sprida sej, börjar även frilågkyrkliga jag känna att det här kan bli riktigt kul (förutsatt att vi inte går i någon homofob-fälla på vägen).
Läs följande inlägg - och säg om inte du, liksom jag, faktiskt blir mer och mer upprymd:

Gudssyn och annat intressant.

Till Wejryds försvar

Wahlman viger som vanligt (bäst av dem alla!)

Jag har hört om så många feminist- och socialistteologer som på eget bevåg, i protest mot patriarkat och kyrkliga strukturer, varit civilt olydiga och fria från handboksslaveri et c. Så varför skulle de konservativa vara mer slaviskt lydiga?

Som Sandahl skriver (jag kan inte låta bli att citera direkt och hoppas att han ursäktar):

Det blir som i Kalmar. Där skulle dop i hemmen upphöra. Komminister Wahlman satte då in en annons i Barometern. "Wahlman döper som vanligt."


Nu viger vi som vanligt, Wahlman också om han varit i livet. Vi säger till brudparen: "Jag har som präst möjlighet att viga er kyrkligt men inte borgerligt. Ni får skriva på ett avtal som några dugliga jurister tagit fram och så kan det signeras i vigselgudstjänsten, jag förklarar er man och hustru och papperet skickar vi till tingsrätten." Allt blir frid och fröjd och politikerna svårartat dragna vid näsan. Brudparen kan vara glada.

Ju mer jag tänker på idén, desto mer lockande ter den sig. Återstår att några jurister jobbar ihop sig. Ska jag här helt enkelt mana hugade jurister att fråga om de inte tillsammans med advokaten Nils Gårder i Lund kunde göra något? Nu gäller ju att oberoende av riksdagsbeslutet värna den kyrkliga vigseln. Den andra vigseln - den kan formuleras som den vill med en äktenskapssyn som är fabrikation och inte vilar på någon uppenbarelse. Det angår mig inte längre. Jag viger som vanligt som Kyrkans präst, inte som utövare av en statsfunktion.

Vad ska jag säga när jag viger? Jag ska läsa den vanliga heteronormativa text som vigselritualet är. [- - -]
Förresten ska jag avslöja en statshemlighet. Riksdagsledamöter är inte mer begåvade än vad vi är. Men sprid inte denna kunskap. Den får vara oss emellan. Medge dock att insikten är något skrämmande.

Guds ord och löfte skall bestå,
vi det i hjärtat bäre.
För himmel, ej för jord, vi gå
till strids och glade äre.

Inga kommentarer: