lördag 16 maj 2009

Varför har vi i EFS inget stormöte?

Påskvänner!

Varför har vi i EFS inte såna där läckra "stormöten" som laestadianer, pingstvänner (Nyhem/Husbondliden), EFK-are (Torp), missionare (Hönö) och t.o.m. BV/ELM har (i Skåne)? Åtminstone i Västerbotten har vi ju haft potential till det, och vad ett rejält sommarmöte kan betyda för andlig gemenskap och även familjebildning kan många vittna om. För att inte tala om att ett sådant möte verkligen märks i bygden, också ekonomiskt. Även Rantajärvi eller Sattajärvi IF är gärna med och ger service till tillresande östlaestadianer, när stormöte hålls i resp. by. 

Våra års- och distrikts-konferenser ÄR faktiskt inte riktigt samma sak och drar inte alls lika mycket folk (för mycket föreningsårsmöteskänsla?). 

Men kanske, kanske kan vi slå ett litet rekord nu i Skellefte om en vecka? En årlig "Skellefte-" eller varför inte "Burträskvecka" för EFS-are hade annars inte varit fel, tror jag, men det kanske är för sent att starta en sådan nu?

Det närmaste vi kommer en riktig stormöteskänsla är kanske Patrullriks?

Annars får vi ju till vardags trösta oss med de underbara Jesusorden om "där två eller tre...". Med honom kan det bli högtid även i de minsta sammanhang. Även om man skulle bli alldeles ensam. 

Men observera den alldeles speciella välsignelsen i att just SAMLAS i hans namn. (Om så än bara två eller tre). Ett vanlig laestadianskt tänkespråk är "Var finner du Gud om inte i din broder (syster)?"

Kom till högtid! Kärleksflamman
slocknar om du ensam går.
Men när kolen föres samman
kärlekselden näring får.
Det blir varmt i syskonskaran
när man med förenad röst
ber till Gud om nåd och tröst.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra tanke Andreas!
Men om du bara visste vilket jobb som ligger bakom t.ex. Rikskonferensen!
Man har tusentals pusselbitar som skall falla på plats och 200 frivilliga som skall hittas. Det är härligt och stimulerande att ställa upp på det men man vill inte göra det så ofta!
Det är det praktiska runt omkring som kräver otroligt mycket. Själva programmet är inte så krävande.
Vi har i alla fall många lokala "stormöten" i Mobackenkyrkan i Skellefteå under sommaren. Två-trehundra besökare på en gudstjänst är ingen ovanlighet.

Arnaldo

Andreas Holmberg sa...

Du har förstås rätt Arnaldo - det måste vara jättekämpigt för samma bygd att ordna stormöten år efter år. Och rikskonferenserna (i Västerbotten ofta även distriktkonferenserna) är ju riktigt stora arrangemang också de, absolut.

Östlaestadianerna roterar med sina stormöten, ELM/BV/KUS oxå tror jag. Hur t.ex. Husbondliden, Torp och Hönö går i land med sina jättemöten år efter år är mer än jag begriper, men en hängiven lokal kärntrupp måste väl i rimlighetens namn kompletteras med stora insatser från annat håll. Nyhemsveckan har ju fått en samlingshall i samarbete med kommunen...

får se om jag kan rymma till Ske-å från Mellansel nån dag till veckan! Stan kommer ju att vara så där underbart försommargrön som bara Skellefte kan vara (som havspinad lulebo mötte man ofta sommaren i Skellefte på resor söderöver).

Unknown sa...

Kommer du till Skellefteå?

Kanske jag äntligen kan få se dig?

--Bengt

Andreas Holmberg sa...

Vi får väl se...

"Guds barn har aldrig sett varandra för sista gången", brukade en farbror i Lule säga när jag var liten. Men i vårt fall får vi säga att vi aldrig har sett varandra för första gången heller ;o)!

Unknown sa...

Vilka seminarier rekommenderar du? Jag tycker det ser lite tunt ut med intressanta bidrag i år.

--Bengt