lördag 11 juli 2009

Även en stor mängd präster började omfatta tron

Påskvänner!

Vi har börjat läsa ur Apostlagärningarna vid köksbordet. Åtminstone äldsta barnet, snart 7 år, är mycket intresserat. (Det läses inte så mycket ur Apg vid våra gudstjänster - boken tillhör ju varken evangelie- eller epistellitteraturen). Man gör ständigt nya upptäckter, bl.a. att rättvis utspisning vid borden ("jag vill ha först") inte är något nytt för småbarnsfamiljer utan förekom redan i urkyrkan, se Apg. 6!

I dagens avsnitt finns dessutom en av bibelns mest hoppingivande verser. Den lyder: "Även en stor mängd präster började omfatta tron". (Apg. 6:7b).

Eller som det står i KB 1917: "Och en stor hop av prästerna blevo lydiga och trodde."

Ett böneämne att detta ska få ske också i vår tid. Även en lekmannarörelse som EFS måste inse att en prästväckelse skulle ha enorm betydelse för hela landet.

Men det kanske förutsätter en böneväckelse bland oss lekmän?

De som arbetar i din säd
som dyrbar är och mycken,
med kraft från ovan du bekläd
att de i alla stycken
må vara dina tjänare
och trogna i sin kallelse,
att säden ej fördärvas.

4 kommentarer:

SigridL sa...

Bön är livsviktigt! Låt oss utmana varandra att starta bönegemenskaper! Anmäl er på denna blogg, eller skapa en speciell. Bl.a. denna text av Per-Olof Olsson kan vara till inspiration:
http://missionxp.webblogg.se/ao/2008/february/samling-till-bon-av-per-olof-olsson.html

Andreas Holmberg sa...

Ja! Tack Sigrid! Låt oss be för präster och pastorer i Hälsingland, och om lekmän som tar sitt andliga ansvar. (Jodå, de finns redan, men det behövs fler).

Sen kommer jag alltid att tänka på det roliga och befriande citatet från broder Lorens: "Jag försökte länge bli en bättre bedjare. Sen insåg jag att jag alltid skulle vara en dålig bedjare. Och då gick det plötsligt mycket lättare." Så får vi uppleva det när vi ber i Jesu namn!

Bitte sa...

Hej Andreas!

LÄste dina kommentarer i Dagenbloggen (Emanuel Karlstens blogg) och tyckte verkligen det var intressanta synpunkter! Har nu börjat läsa igenom din blogg med stort intresse!

/Bitte A

Andreas Holmberg sa...

Ja, jag tycker att din blogg oxå är intressant. Liksom den nu aktuella avlats- och skärseldsfrågan och andra, mer gemenskapsbefrämjande, frågor.

Jag har skrivit några kommentarer på din blogg oxå, men jag vet att de blev både långa och polemiska (samband?). Vore glad om i a f du läser dem; det var egentligen dej jag ville nå.

Ö.h.t. kompliceras diskussionen mellan romerska katoliker och andra kristna av "storebrors- o lillebrorskomplex"; romerska katoliker känner sej lätt utsatta och missförstådda särskilt här i "protestantiska" Norden, medan andra kristna lätt upplever den gigantiske "storebror" som både lite hotfull och dryg (det enda kristna samfund som bekänner sej själv i Credo, typ - som även efter den stora schismen 1053 kallar sej katolsk).

Men det var roligt att du lät din fasteblogg övergå i en mer permanent blogg! Hoppas kommentarerna inte blir så skarpa eller rent av elaka att du tappar lusten!