tisdag 7 juli 2009

Bra, Roland!

Påskvänner!

Jag känner stor tacksamhet till Roland Hellsten för hans uppmaning i Dagen om bibelläsning . Observera dock att han inte talar om bibelläsningen bland folk i allmänhet, eller bland kyrkogångarna, utan bland pastorerna!!!
Generellt gör vi i EFS knappast längre skäl för den klassiska benämningen läsare (jag behöver bara gå till mej själv) om man med läsare menar "bibel- och bibelkommentarläsare". Men det kan ju ändras igen! Jag minns att Anders Sjöberg i Furubergskyrkan i Piteå Mikaelihelgen 2007 hävdade att det är de romerska katolikerna som enligt en undersökning läser bibeln mest idag av de troende (i Sverige?). Antar vi utmaningen?
Ibland tycks vi moderna kristna tro att det närmast är något negativt att vara "skriftlärd". Men Paulus, som själv var grundligt skriftlärd, gläds åt att Timoteus "från barndomen känner de heliga skrifterna, som "kan ge dej vishet, så att du blir frälst genom den tro du har i Kristus Jesus" (2 Tim. 3:15). Och Jesus säger att "varje skriftlärd som har blivit en himmelrikets lärjunge, är lik en välbärgad man, som ur sitt förråd kan bära fram både nytt och gammalt." Varje skriftlärd är alltså inte en lärjunge - men är extra andligt välbärgad om han/hon blir det!!!
En annan sak är att jag inte tror att man behöver nöta Första Samuelsboken lika mycket som Matteusevangeliet. (Jag tror på Bibeln i dags metod att verkligen läsa varje vers i Bibeln under en 8-års-cykel, men nöta Nya Testamentet mer än Gamla). Men inte minst i debatt med Olof Edsinger kan det vara bra att ha läst 1 Sam. 15:3... (jfr 2 Mos. 32:9-14) och jodå, även för sin personliga uppbyggelse, 1 Sam. 15:22f.

I din bibel finns en skatt,
sök den, sök den!
Vänta ej tills dödens natt
för dej bryter in.

Inga kommentarer: