måndag 20 juli 2009

Lina Sandell och EFS idag

Påskvänner!
Även om citat av Lina Sandell eller C O Rosenius kanske får en del EFS:are att vädra unken nostalgi, får vi nog konstatera att de oxå ofta är inspirerande och positivt utmanande med sin bibelförankring och sitt frimodiga Jesus-vittnesbörd. Som vi får överföra till vår tid.
Prosten Lars B Stenström i Örebro (f.d. chefredaktör för Kyrkans Tidning) har startat en Lina Sandell-blogg där han, med bevarad originalstavning (onödigt, tycker jag i o f s) publicerar en sång ur hennes Samlade Sånger var och varannan dag. Kvaliteten är naturligtvis blandad - ofta är de bästa sångerna de som verkligen blivit kända och sjungna och man förstår alltså ofta varför de okända inte blivit så kända. Men det finns undantag, t.ex. den här sången. Jag tror den "dräptes" av att Ahnfelt satte en lite tjorvig, ovanligt solosångaraktig melodi till den. Men prova att sjunga den på t.ex. Jan-Olof Kulanders melodi till "När dagen fylls av fågelsång". Eller till Luthers "Var man må nu väl glädja sig"!
F.ö. är det superintressant det Alf Henrikson skriver på temat Lina Sandell i sin uppslagsbok från A till Ö, nämligen att både Nordisk familjebok och Svensk Uppslagsbok inte skriver en rad om sångförfattaren/teologen Lina Sandell, utan bara uppmärksammar skådespelaren Lina Sandell (död 1938). Helt riktigt konstaterar Alf Henrikson dels att Lina Sandell fått en förblivande plats i svensk folksjäl genom Blott en dag och Tryggare kan ingen vara, dels att det är fascinerande hur vår syn på viktigt och oviktigt i vår historia förändras under historiens och tidernas gång.

O, kunde jag nu prisa blott
din nåd och dina under
och tacka för den nåd jag fått
och fröjdas alla stunder!
Ja, Herre, Herre, lär du mej
att vila mera helt i dej
och leva till din ära!

Inga kommentarer: