torsdag 14 januari 2010

Biskop Anders i Dagen

Påskvänner!

...och då syftar jag inte på romerske katoliken Anders Arborelius eller Svenska kyrkans ärkechefAnders Wejryd. Nej, det är biskop Anders Sjöberg (notera att han liksom Agne Nordlander faktiskt vunnit ett biskopsprovval!) som på Dagens ledarsida skriver gästkrönika om "Demokratin som successiv uppenbarelse." Tyvärr verkar den (ännu) inte gå att länka till. Men heder åt Anders som talar klarspråk om både ny äktenskaps- och ny dopteologi. Avslutningen lyder som följer:
Då, menar jag, har vi lämnat den objektiva uppenbarelsen från Gud och har bara en mänsklig "demokratisk successiv uppenbarelse" kvar. Den vittnar enbart om människans önskan att själv vara Gud. Något som den objektiva uppenbarelsen, så som den är oss given, vittnar om är arvsyndens tydligaste uttryck.
Skarpare kan det inte sägas. Heder åt Dagen som upplåter sin ledarsida till så drabbande kyrko- och kyrkomöteskritik. Hoppas att Stefan Holmström som - naturligtvis - gärna vill vara positiv och ognällig (bra ambition) också förmår ta i med verklig skärpa mot verkliga teologiska urspårningar. Vi är dock med i en kyrka vars stiftschefer accepterat John Shelby Spong som kristen kollega (+Hammar, förstås). Istället för att som riktiga biskopar varna och ropa: "Vilken vidrig smörja!" Det beror troligen, precis som när det gäller Gardell, på att de i många avseenden delar hans teologi. Och hur förskräckligt är inte det? Kan EFS stå lojalt lågmält i ett sådant sammanhang?
Det är väl ingen mer än Wallin som har skrivit en psalm för biskopar?

Var på tidens tecken vaken,
var vid dess fördärv ej stum.
Låt den helga ljusastaken
icke stötas från sitt rum.
Bäva ej i stormig tid,
manligt emot ulvar strid,
tåligt Kristi smälek lid.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer!

http://missionsprovinsen.se/blog/?p=37

Rickard Lind sa...

Vill bara nämna att motmedlet mot Spong nog heter radikalortodoxi och lämpligast importeras från England, se:
http://en.wikipedia.org/wiki/Radical_Orthodoxy
Eller en bra artikel i Signum från min f.d. lärare i Systematisk teologi vid Göteborgs universitet, Ola Sigurdson:
http://www.signum.se/signum/template.php?page=read&id=2755

Andreas Holmberg sa...

Tack Rickard för ett intressant tips! Ska se efter hur radikal en postmodern ortodoxi kan vara; det låter hursomhelst intressant. Radikal=en som går till rötterna. Ortodox=en med rätt lära. Att alls tro att det finns en rätt lära är ju hyfsat radikalt inom postmoderniteten ;o). Fridens!

Rickard Lind sa...

Jag har lagt upp ett ganska talande citat från boken Radical Orthodoxy på min hemsida, läs särskilt de 4 punkterna:
http://home.student.uu.se/rili8457/radikalortodoxi.html

Ola Sigurdson bemötte också Spong i Kyrkans Tidning 15 april 2005...