onsdag 3 februari 2010

Die Nacht ist vorgedrungen

Påskvänner!

Inte ska vi gasa ihjäl oss eller bära hand på oss själva. Pratade igår med en som - "okallad" - varit på väg ut ur jordelivet flera gånger. Våra egna liv ska vi betrakta som lika värdefulla som andra människors.
Men det är ändå något så ohyggligt gripande i den tyske författaren och föräldern Jochen Kleppers öde, och jag kan naturligtvis inte - vill inte och får inte - döma honom. (Inte idealisera heller, å andra sidan). Situationen var extrem och t.o.m. helgonkalendern innehåller människor som gjorde detta val. Den Kristus familjen såg in i döden är allas vår både Frälsare och Domare.
Född den 22 mars liksom jag upplevde Jochen Klepper alltså inte sin 40-årsdag utan dog just i min ålder. Hans mest kända psalm, "Die Nacht ist vorgedrungen" (läs mer hos Leif Haugen) passar särskilt bra så här vid 4-tiden på morgonen. (Somnade fort igår och har lite magkrångel som väckte mej och gör det svårt att sova). "Natten är framskriden och dagen är nära."
F.ö. är Leif Haugens Salmeblogg fantastisk. Karln borde bjudas in till kyrkliga samlingar och läger av olika slag. Jag funderar annars på att själv börja turnera som "spelande hymnolog" - har bl.a. ett föredrag om Lina Sandell från 2003 i lager! Välkommen f.ö. till Nätpsalmboken och Sionstoner 2010, båda under ständig utveckling!
I kvällen lys oss med den helga flamman
som du till världens mörker sände ned.
Ja, låt dess låga klar oss föra samman -
vi vet att mörkret ej fått makt därmed!

När kring oss nattens mörker ut sej breder,
o låt oss höra klangen från den värld,
där dina barn ditt väsens djup tillbeder
och evigt frambär lovets offergärd!

Inga kommentarer: