måndag 18 november 2013

Grodan och prosten

Påskvänner!

Ni har väl inte missat "våran prost" i Delsbo och hans förrymda och rebelliska grodas trosbekännelse om dopet och samtidsträsket? Kan läsas på Kristen opinion här, här, här och här. Det avslutande femte avsnittet kommer därsammastädes i morgon.

Det gläder mej inte minst att grodan är förrymd. Den har då inte suttit kvar i den långsamt upphettade kastrullen tills den döden dött.

Tänk, jag är döpt!

5 kommentarer:

LeoH sa...

Jag fick mig många goda skratt, när Peter e-postade mig grodans tankegångar.

Andreas Holmberg sa...

Ja, grodan är rolig och väl inläst på katekesen. Fast frågan är om inte dopets saliggörande effekt särskilt i kyrkoherdens slutkläm framställs alltför ensidigt (närmast ex opere operato?), utan tydlig koppling till omvändelse och tro samt - vilket är extra betänkligt så här i domssöndagstider - utan verkligt utrymme för domsutsagor som t.ex. den S:t Petrus levererar till en alldeles korrekt döpt namne, av omsorg om hans själ:

"Du har ingen rätt till det vi förkunnar, ty ditt hjärta är inte rättsinnigt inför Gud. Omvänd dig från denna din ondska och be till Herren, så kanske han förlåter dig ditt uppsåt. För jag ser att du sprider bitter galla och snärjer med orättfärdighet.” (Apg. 8:21-23)

Andreas Holmberg sa...

Nå, nu tänker jag inte att vem som helst av oss ska gå omkring och säga som Petrus till vem som helst. Och visionen om skapelsens och mänsklighetens återupprättelse genom Kristus är alldeles grundläggande - här är grodan som bäst! - men samtidigt frågar sej ju Jesus om han ska finna någon tro på jorden när den Stora Utvärderingen ska ske.

Något givet "evolutionärt" schema tycks inte gå att urskilja i den andliga världsutvecklingen. Och S:t Johannes slår fast att hela världen är i den ondes våld och att vi därför måste akta oss för avgudarna.

Men visst vill Gud ge oss en framtid och ett hopp - och visst är grodan skön (jag hör prostens sjungande dalmål bakom kväkningarna)!

Andreas Holmberg sa...

Nu är jag väl lite löjlig, Leo och ni andra, som kommenterar själv hela tiden ;o). Men jag vill till mina övriga synpunkter foga ett hjärtligt tack till PS för den dråpliga lektionen i modern filosofi!

SigridL sa...

Men visst har du rätt. En aning dopmagi och en skvätt apokatastatis... Det har jag hört grodan orda om förut